ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

 

Α.Οξείδωση των αλκοολών

 

Παρασκευή οξίνου διαλύματος K2Cr2O7.

Σε 10ml νερό διαλύουμε 1g K2Cr2O7. Αναδεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε στο διάλυμα 2ml πυκνό H2SO4.

Προσοχή:1. Η αντίδραση με το H2SO4 είναι ισχυρά εξώθερμη

                  2. Μετά την πραγματοποίηση του πειράματος ό,τι περισέψει από το όξινο διάλυμα K2Cr2O7 δεν το πετάμε . Το φυλάσσουμε σε γιάλινες συσκευές με πώμα. Κολλάμε στη γιάλινη συσκευή μια ετικέτα με την ονομασία του.

                  3. Με το όξινο αυτό διάλυμα μπορούμε να καθαρίσουμε γιάλινες συσκευές που δεν καθαρίζονται με συνήθη απορρυπαντικά αφήνοντας το διάλυμα αυτό μέσα στη βρώμική συσκευή για λίγα min. Μετά τον καθαρισμό, το όξινο διάλυμα K2Cr2O7 δεν το πετάμε, αλλά το χρησιμοποιούμε πολλές φορές μέχρι να πρασινίσει.

 

Η άσκηση αυτή καλό θα είναι να γίνει φέτος με τη μορφή της επίδειξης και με τη συμμετοχή των παιδιών σε κάθε βήμα του πειράματος.

Η συμπλήρωση του φύλλου εργασίας από τους μαθητές είναι απαραίτητη.

 

Β. Όξινος χαρακτήρας των καρβοξυλικών οξέων

 

  1. Ο σωλήνας σχήματος Π κατασκευάζεται με θέρμανση του σωλήνα σε λύχνο
  2. Φύλλα  Pb μπορούμε να βρουμε σε καταστήματα με υδραυλικά είδη. Το βαρίδι του ψαρά είνα επίσης κατάλληλο για την παραγωγή (CH3COO)2Pb.
  3. Τη φαρμακευτική σόδα θα βρείτε σε φακελλάκια στα SUPER MARKETS ή στα φαρμακεία.
  4. Για την Παρασκευή διαλύματος ΚΙ 0,1Μ διαλύουμε 1,66 g KI σε 100ml απιονισμένο νερό και αναδεύουμε μέχρι πλήρους διάλυσης του ΚΙ στο νερό. Φυλάσσουμε το διάλυμα σε πλαστικό φιαλίδιο. Κολάμε την ετικέτα με την ονομασία του διαλύματος.
  5. Παρασκευή διαλύματος Ca(OH)2. Σε ποτήρι ζέσεως των 300ml αναμειγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας  ασβέστη με 200 ml  περίπου νερό. Αφήνουμε το μίγμα να ηρεμήσει. Στη συνέχεια διηθούμε το υπερκείμενο υγρό και το συλλέγουμε σε πλαστικό σταγονομετρικό φιαλλίδιο.   

 

Γ. Ανίχνευση των υδατανθράκων        

1. Παρασκευή διαλύματος AgNO3 0,1M.

    Διαλύουμε 1,7g AgNO3 σε τελικό όγκο 100ml νερό. Αναδεύουμε μέχρι να διαλυθεί πλήρως το μίγμα και το φυλάσσουμε σε πλαστικό σταγονομετρικό φιαλλίδιο. Κολλάμε στο φιαλίδιο ετικέτα με την ονομασία του διαλύματος.

 

 

2. Παρασκευή διαλύματος ΝαΟΗ 2Μ.

    Διαλύουμε 8g ΝαΟΗ σε τελικό όγκο 100ml νερό. Αναδεύουμε μέχρι να διαλυθεί πλήρως το μίγμα και το φυλάσσουμε σε πλαστικό σταγονομετρικό φιαλλίδιο. Κολλάμε στο φιαλίδιο ετικέτα με την ονομασία του διαλύματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ΝαΟΗ είναι υγροσκοπικό και μετά τη ζύγιση δύσκολα μεταφέρεται όλο στο ποτήρι ζέσεως για ανάμειξη με το νερό.

Για να  πάρουμε όλη την ποσότητα του ΝαΟΗ που ζυγίσαμε, βάζουμε στο ποτήρι ζέσεως περίπου 50ml νερό, αδειαζουμε στη συνέχεια την ποσότητα του ΝαΟΗ που ζυγίσαμε. Με τον υδροβολέα, περιβρέχουμε πάνω από το ποτήρι ζέσεως με λίγο νερό, την κάψα ωρολογίου ή το χαρτι Α4 που ζυγίσαμε το ΝαΟΗ , μέχρι να μεταφερθεί όλη η ποσότητα του ΝαΟΗ στο ποτήρι ζέσεως. Αναδεύουμε μέχρι πλήρους διαλύσεως . Μεταφέρουμε το μίγμα σε ογκομετρικό κύλινδρο των 100ml και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι την ένδειξη 100.

 

  1. Παρασκευή μίγματος ΝΗ3:H2O=1:1

Σε ογκομετρικό κύλινδρο των 100ml αναμειγνύουμε 25ml ΝΗ3 και 25ml νερό. Αναδεύουμε μέχρι να διαλυθεί πλήρως το μίγμα και το φυλάσσουμε σε πλαστικό σταγονομετρικό φιαλλίδιο. Κολλάμε στο φιαλίδιο ετικέτα με την ονομασία του διαλύματος.

 

 

  

Μιχαήλ Ανδριώτης      Βαρβάρα Παναγιωτίδου     Σπύρος Χόρτης         

Δρ Βιολόγος                Δρ Βιολόγος                         Φυσικός                     

Σχ. ΣύμβουλοςΠΕ4      Σχ. Σύμβουλος  ΠΕ4            Υπεύθυνος                 

Ν. Μαγνησίας               Ν. Λάρισας                           ΕΚΦΕ Λάρισας   

 

      

                                               Νοέμβριος 2005